Ce este metilcobalamina?

Metilcobalamina este cea mai activă formă de vitamina B12. Aceasta este implicată într-un număr imens de mecanisme celulare și fiziologice. Contribuie, de exemplu, la dezvoltarea și reînnoirea celulelor, la funcționarea sistemului nervos, la sinteza neurotransmițătorilor și a celulelor roșii din sânge sau la menținerea tecii de mielină, care este structura care înconjoară și protejează fibrele nervoase.

Un supliment cu metilcobalamină adecvat maximizează difuzia pasivă în intestine și evită problema asimilării legate de vârstă, care se bazează pe transportul activ. Un anumit procent din această metilcobalamină nu va fi absorbit în totalitate de organism, dar aceasta este singura modalitate de a asigura creșterea nivelului circulant de vitamina B12.

Indicații și beneficii

Indicată pentru reglarea deficiențelor de vitamina B (frecvente la vârstnici);

Recomandată vegetarianilor și veganilor;

Optimizează funcționarea sistemului nervos;

Contribuie la un echilibru psihologic mai bun;

Sprijină memoria și sănătatea ficatului;

Ajută la reducerea oboselii psihice și fizice.

Un supliment alimentar pe bază de metilcobalamina reprezintă forma vitaminei B12 cea mai ușor asimilabilă de către organismul uman.

Sub formă de tablete fără zahăr, ajută la optimizarea funcționării sistemului nervos și la reducerea oboselii. Este o vitamină recomandată frecvent veganilor, vegetarienilor și persoanelor în vârstă.

De ce este atât de frecvent deficitul de vitamina B12?

Un studiu recent a arătat că deficiențele de vitamina B12 sunt din ce în ce mai frecvente. Cel puțin 4 factori explică această „epidemie”.

Absorbția vitaminei B12 de către organism este mai puțin eficientă în zilele noastre. Mulți factori „moderni” reduc producția de proteine ​​de transport necesare absorbției vitaminei B12 în intestinul subțire: deteriorarea peretelui gastric de către bacteria patogenă Helicobacter pylori (prezentă la aproximativ jumătate din populația lumii), consumul de alcool și medicamente de sinteză care sunt foarte dăunătoare pentru sistemul digestiv.

Producția de proteine ​​de transport scade semnificativ odată cu înaintarea în vârstă. Este foarte dificil pentru o persoană cu vârsta de peste 60 de ani care nu ia suplimente cu vitamina B12 să atingă niveluri optime ale acestei vitamine, din cauza capacității reduse de absorbție.

Nevoile noastre de vitamina B12 sunt în creștere. Nivelul de stres oxidativ cu care ne confruntăm (din cauza tutunului, stresului cronic, inflamațiilor cronice, anxietății, tulburărilor de somn, poluării, produselor toxice, dietelor dăunătoare, activității fizice scăzute) necesită cantități mult mai mari de vitamina B12.

Aporturile de vitamina B12 sunt reduse la vegetarieni, vegani și vârstnici. Deși este esențială pentru multe funcții vitale, vitamina B12 nu este sintetizată de organismul uman. Prin urmare, trebuie furnizată în mod necesar din alimente. Problema este că această vitamină este disponibilă doar în foarte puține alimente - în principal produse de origine animală, cum ar fi carnea (inclusiv peștele) și produsele lactate sau ouăle.

Efectele deficienței de vitamina B12

Lipsa vitaminei B12 poate duce pe termen mediu la apariția unui număr foarte mare de patologii și deficiențe precum:

Tulburări nervoase (iritabilitate, depresie, amorțeală, oboseală, neliniște, risc crescut de boală neurodegenerativă etc.);

Slăbire generală a corpului (imunitate slabă, slăbiciune musculară, epuizare, lipsă de chef și tonus, durere etc.);

Tulburări digestive (diaree, pierderea poftei de mâncare, inflamație, scădere în greutate, slaba asimilare a micronutrienților etc.);

Pierderea facultăților vizuale (în special degenerescență maculară) și a auzului;

Probleme cu somnul, recuperarea, vigilența și atenția.

Dacă nu este tratată la timp, această deficiență poate duce la anemie, caracterizată printr-o scădere anormală a nivelului de hemoglobină. Anemia cu deficit de vitamina B12 are ca rezultat, de obicei, formarea de globule roșii mai mari, cunoscute sub numele de macrocite. Acestea nu permit transportul adecvat de oxigen, ducând la o oxigenare deficitară a corpului. Acest lucru duce la debutul simptomelor enumerate mai sus.