
Fără ZINC, nici un proces vital NU poate funcționa bine!
Zincul este un oligoelement esențial pentru organism,
însă carențele sunt foarte frecvente. Desi este un ,,trace mineral,, adică avem
nevoie de el in cantități mici (urme) , în lipsa lui NU EXISTĂ VIAȚĂ!
Efectele principale ale zincului în organismul uman sunt: stimularea
sistemului imunitar, susținerea procesului de vindecare și reducerea
oboselii.
Un supliment pe bază de
zinc într-o formă biodisponibilă ajută la:
- Funcția
cognitivă și eficiența sistemului imunitar:
ajută organismul să lupte contra rinovirusurilor(HRVs), asociate în mod tradițional
cu infecția tractului respirator superior.
- Optimizarea
sănătății părului, a unghiilor și a oaselor;
- Menținerea
nivelurilor optime de testosteron din sânge;
Care sunt cele mai cunoscute simptome, semne ale
semnele lipsei de zinc in organism?
Cele mai cunoscute simptome ale
deficitului, lipsei de zinc sunt:
- Pierderea gustului /
mirosului
- Probleme de piele precum
acnee, dermatite, eczeme ( care pot fi datorate și lipsei de vitamina A și/sau E)
- Vindecare lentă,
înceată a rănilor
- Niveluiri reduse de testosteron
la bărbați (hipogonadism) și afecțiuni ale prostatei
- Artrita sau alte boli
inflamatorii.
Lipsa zincului în organsim poate avea și alte manifestări mai ciudate precum
- Vergeturi
- Creșterea lentă a părului / unghiilor
- Pete albe pe unghii
- Hipertensiune arterială
- Extremități reci ( mâini și picioare reci)
- Dwarfism
- Pierderea auzului.
- Herpes bucal ( zincul luptă cu virusurile, inclusiv cel
care provoacă herpes)
Care sunt cauzele
deficitului, lipsei de zinc în organism?
Din păcate putem avea lipsă de zinc nu numai datorită
faptului că nu consumăm anumite alimente sau suplimente, ci și din cauza altor
alimente pe care le consumăm în exces precum:
- Cereale rafinate
-Cereale
integrale ( conțin fitați, acid fitic care blochează absorbția zincului)
-Alimente gătite ( prin gătire zincul este eliminat din
alimente)
-Zaharul care blochează absorbția zincului.
Stresul, afecțiuni ale ficatului și ale colonului precum ficat gras, sindromul colonului iritabil de asemeni blochează
și /sau reduc absorbția zincului în organsim.
Zahărul și carbohidrați
rafinați elimină zincul din organsim.
Care sunt
beneficiile zincului pentru organsim?
Zincul este un element esențial pentru buna funcționare a
corpului, fiind implicat în mai mult de 200 de reacții enzimatice. Prin
captarea radicalilor liberi în organism și prin inducerea producției de
proteine antioxidante în celule - metaloproteine - zincul ajută în special
la reducerea stresului oxidativ.
De asemenea, acesta intervine:
- În
metabolismul glucidelor, lipidelor (în special la absorbția intestinală a
trigliceridelor) și proteinelor.
- La
nivelul țesuturilor cutanate, cu efecte în cicatrizare și în proteosinteză
(keratină și colagen).
- În
procesul de detoxifiere.
- În
răspunsul imun la un anumit stimul (indiferent dacă este vorba de stres sau
infecție) - cercetătorii au demonstrat că chiar
și o ușoară deficiență de zinc afectează mai multe aspecte ale sistemului
imunitar.
- În
conservarea funcției cognitive. Deficiențele moderate de zinc contribuie astfel
la deteriorări subtile ale funcției cognitive, în timp ce sinteza factorului de
creștere a nervilor (NGF) este clar influențată de disponibilitatea zincului.
- În
menținerea funcționării optime a vederii,
în special prin contribuția la menținerea integrității nervului optic și a
funcționării retinei.
Pe scurt, fără zinc, niciun proces nu poate funcționa
bine: cea mai mică lipsă poate avea consecințe
clinice importante, dintre care iată cele două semne de avertizare:
- O
scădere a funcțiilor imune: infecții frecvente, răni minore care nu se vindecă,
slăbiciune în fața virusurilor și a bacteriilor...
- Iritabilitate
care poate duce la episoade de depresie.
În ce alimente se
găsește zincul?
Majoritatea cărnii și nucilor conțin cantități
semnificative de zinc, dar există și alte alimente care conțin zinc:
- Stridie:
15 până la 30 mg per 100 g;
- Ficat
de vițel, carne de vită sau porc: 6 până la 12 mg per 100 g;
- Carne
de vită: 7 până la 12 mg per 100g;
- Semințe
de susan: 3 mg per 60 g;
- Pui:
3 mg per 100 g;
- Ciuperci
uscate: 3 mg pentru zece ciuperci;
- Leguminoase
fierte: 2 până la 3 mg per 250 g.
Organismul absoarbe însă doar 15 - 40% din zincul din
aceste alimente, iar acest procent scade odată cu înaintarea în vârstă.
Care sunt persoanele cu
RISC de deficit/ lipsă de zinc?
Corpurile noastre au nevoie de foarte puțin zinc, însă
acest aport este fundamental. În societățile noastre moderne, datorită noilor
obiceiuri alimentare, tehnicilor agricole moderne, sărăcirii solurilor și
rafinării aproape sistematice a cerealelor, deficiențele ușoare sunt frecvente.
Acestea sunt cu atât mai des întâlnite în următoarele
grupuri de populație:
- Persoanele
cu vârsta peste 50 de ani, foarte frecvent predispuse la deficiențe
de zinc și scăderea imunității celulare. Scăderea absorbției zincului din
intestin și utilizarea multor medicamente sunt principalele cauze.
- Oamenii
care consumă puține alimente din categoria carne și pește. Acest
lucru se datorează faptului că principalele surse de zinc sunt carnea, peștele,
fructele de mare și abia apoi leguminoasele și unele nuci.
- Persoanele
cu afecțiuni cronice precum diabetul. La acești oameni, cerințele
de zinc sunt crescute sistematic.
- Persoanele
cu dependență de alcool.
- Persoanele
cu imunodeficiențe.
Cum se admnistrează
suplimentele cu zinc?
Se recomandă să lăsați cel puțin două ore între
administrarea suplimentului cu zinc și următoarele medicamente: antiacide,
antibiotice și tetracicline.
În plus, este recomandat să luați zincul pe
stomacul gol și nu în timpul mesei, pentru o mai bună absorbție.
În general, deficiențele de zinc sunt asociate cu
deficiențele de seleniu. Aceste două oligoelemente antioxidante ajută la
eliminarea radicalilor liberi și, prin urmare, ar putea fi factori importanți
în prevenirea îmbătrânirii.
Mulți factori influențează calitatea răspunsului imun la
atacurile cotidiene: calitatea somnului, expunerea la stres, starea fizică și
mai ales dieta.
Care sunt noutățile în
ceea ce privește rolul zincului în organsim?
Se crede că zincul ajută la combaterea infecțiilor prin prevenirea supra-inflamării corpului ( conform
unei descoperiri din 2013 - încă relevantă pentru cei 2 miliarde de oameni din
întreaga lume afectați de lipsa unui nivel optim de zinc).
Se crede că deficiențele de zinc joacă un rol în
dezvoltarea hipertensiunii.
Un studiu publicat în 2019 a sugerat legătura dintre
deficiența de zinc și hipertensiunea arterială, prin
intermediul insuficienței renale.
Persoanele
cu diabet de tip 2 sunt citate în studiu din cauza riscului
crescut de deficit de zinc.
Lasă un comentariu