Vitamina D3 este una dintre cele mai importante vitamine!

Potrivit dr. Michael Holick, profesor de medicină, fiziologie și biofizică la Școala de Medicină a Universității din Boston, persoanele care au niveluri deficitare de vitamina D3 au cu 54% mai multe șanse de a primi un test Covid-19 pozitiv, comparativ cu cei cu niveluri adecvate de vitamina D în sânge.

Un studiu  (poți citi aici studiul ) evaluat de oamenii de știință și publicat în Public Library of Scince One, a arătat că, cu cât nivelul de vitamina D este mai mare, cu atât riscul este mai mic.

 

Pozitivitatea la COVID-19 este asociată cu niveluri reduse de vitamina D3 din sânge, indiferent de rasă, sex sau categorii de vârstă, arată studiul.

 

Vitamina D3 suprimă eliberarea excesivă de citokine, o cauză comună a mortalității legate de COVID. Lipsa vitaminei D3 din organism,  influențează sistemul imunitar,  făcându-l mai ,, expus,, în a dezvolta infecții ale căilor respiratorii superioare, a spus  dr.Holick.rea

Suplimentarea zilnică sau bisăptămânală cu vitamina D3 de o concentrație mare (  Vitamina D3 2000 UI sau Vitamina D3 5.000 IU) determină rapid o creștere a nivelurilor circulante de vitamina D, influențând pozitiv funcțiile imune, cardiovasculare, endocrine, nervoase și cognitive.

Care sunt efectele deficienței de vitamina D?

Vitamina D nu este cu adevărat o vitamină; mai degrabă ar trebui considerată un hormon. Aceasta joacă multe roluri în organism, dintre care cele mai importante se referă la

-          absorbția intestinală a calciului din alimentație,

-          fixarea calciului în oase,

-          susținerea funcției musculare,

-          menținerea sănătății creierului

-          întărirea sistemului imunitar

-          regenerarea celulară a multor țesuturi. 

        Este important de subliniat că, pe lângă suplimentarea cu vitamina D, pentru a putea obține beneficiile enumerate mai sus, este necesară și atingerea necesarului zilnic de calciu.

Efectele unei deficiențe pot trece neobservate câțiva ani, dar se dovedesc a fi catastrofale pe termen lung: slăbirea oaselor (osteomalacie), osteoporoză, dureri de oase, slăbiciune musculară, dureri articulare (în special la încheieturi, glezne, umeri), migrene, risc crescut de depresie, insomnie, căderea părului, niveluri reduse de testostron la bărbați.

Un studiu a constatat că mai mult de jumătate dintre adolescenții supraponderali care solicită o intervenție chirurgicală de slăbire sunt deficienți în vitamina ( mai puțin de 20%  au avut niveluri adecvate de vitamina D). Acest studiu confirmă studiile anterioare care au dovedit deficiența de vitamina D la adulții obezi care au recurs la intervenții chirurgicale de slăbire.

Artrita reumatoidă (RA) și scleroza multiplă (SM) au fost, de asemenea, legate de niveluri inadecvate, reduse de vitamina D.

Depresia, oboseala, lipsa de energie sunt alte simptome ale unui nivel redus de vitamina D3 în organsim.

Care sunt beneficiile unui nivel optim de vitamina D3 în organsim?

-          - optimizarea sănătății sistemului osos;

-         -  un risc redus de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral (pentru aporturi de cel puțin 600 UI pe zi);

-        -   reducerea tensiunii arteriale (pentru aporturi zilnice de cel puțin 2000 UI pe zi);

-        -  normalizarea nivelului de colesterol din sânge (pentru un aport de cel puțin 2000 UI pe zi);

-       -    îmbunătățirea forței și a echilibrului muscular (pentru un aport zilnic de cel puțin 800 până la 1000 UI);

-       -    risc redus de tulburări neurocognitive, depresii și boli autoimune;

-      -    o posibilă reducere a durerii în fibromialgie (pentru aportul de cel puțin 2400 UI pe zi).

Care este nivelul optim de vitamina D3?

Nivelurile de vitamina D din sânge sunt încă dezbătute. Cele mai recente dovezi sugerează că nivelurile circulante de peste 50 nmol/L, sau chiar 75 nmol/L, ar fi optime pentru sănătatea generală.

În schimb, nivelurile sub 30 nmol/L au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății.

Pentru a atinge un nivel sanguin optim de peste 75 nmol/L este adesea necesară suplimentarea cu o doză zilnică de cel puțin 2000 UI pe zi.

S-a demonstrat că suplimentarea zilnică de 3000 UI timp de 8 săptămâni determină o concentrație optimă, mai mare de 75 nmol/ L de 25-OH D.

În 2010, peste 40 de cercetători internaționali au lansat un apel pentru a educa medicii despre importanța vitaminei D în prevenirea osteoporozei și a bolilor cardiovasculare. Aceștia au recomandat întregii populații occidentale (care trăiesc în zone de latitudini medii) o suplimentare cu vitamina D3 de la 1000 la 2000 UI ZILNIC, în special din luna octombrie până în luna martie.

Cine ar trebui să ia suplimente cu Vitamina D3?

Ultimele studii arată că aproape toți oamenii care trăiesc în latitudini medii și înalte au niveluri inadecvate de vitamina D între lunile octombrie și aprilie. În martie sunt nivelurile cele mai scăzute.

Vitamina D poate fi sintetizată de organism sub acțiunea radiațiilor ultraviolete (UV-B) de la soare. Cu toate acestea, în perioada de toamnă-iarnă nu ieșim suficient afară și adesea suntem îmbrăcați prea gros pentru ca producția de vitamina D să aibă efect de durată. Statisticile arată că,  începând cu luna noiembrie ,,stocurile,, de vitamina D3 din organism încep să se reducă rapid.

Vitamina D3 poate fi luată prin suplimente și primăvara sau vara de multe grupuri de populație (40% dintre oameni au niveluri inadecvate și în aceste perioade):

-          persoanele cu pielea închisă la culoare care trăiesc la latitudini medii și latitudini mari, deoarece au nevoie de mai multă lumină solară pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D ca și persoanele cu pielea deschisă;

-          persoanele cu mobilitate redusă sau care nu se expun des la soare, care petrec mult timp în interior;

-          persoanele supraponderale, deoarece straturile de grăsime de sub piele ,,diluează,, vitamina D, care este o vitamina liposolubilă.

-          persoanele cu vârsta peste 50 de ani, din cauza expunerii mai reduse la soare (piele fragilă) și a conversiei mai dificile a precursorilor de vitamina D în vitamina D în straturile epiteliale superficiale ale pielii;

-          persoanele cu boli osteo-articulare;

-          persoanele cu malabsorbție și boli inflamatorii intestinale, deoarece au mai multe dificultăți în absorbția grăsimilor ( vitamina D fiind o vitamina liposolubila);

-          persoane care urmează anumite diete ( fără carne, pește, ouă)  

-          oamenii care locuiesc în orașe poluate, deoarece CO2 absoarbe radiațiile UV care produc Vitamina D;

-          persoanele care folosesc în mod obișnuit creme anti-UVB (indice>15), deoarece acestea pot reduce razele UVB care pătrund în piele cu 99%.


Pentru toate aceste categorii de persoane, suplimentele cu Vitamina D3 de mare concentrație sunt adesea cea mai sigură modalitate de a crește rapid nivelurile de vitamina D și de a le menține ridicate pe tot parcursul anulu


       Pot lua vitamina D3 din alimente?

Sursele alimentare de vitamina D sunt foarte limitate. Există în principal grăsimi de origine animală, în special cele ale peștilor grași( cod, somon, sardine), precum și anumite produse alimentare îmbogățite artificial, cum ar fi produsele lactate, anumite uleiuri vegetale și băuturi vegetale.

Conform studiului francez SUVIMAX, alimentele furnizează în medie doar 136 UI de vitamina D pe zi. Prin urmare, nivelurile circulante provin în principal din producția endogenă a corpului din razele UV-B.

Ce formă de vitamina D3  este mai recomandată?

Colecalciferol, adică vitamina D3, este mai eficientă decât vitamina D2, o formă găsită în produsele vegetale. S-a crezut mult timp că cele două forme erau echivalente, dar cele mai recente teste arată că acest lucru este fals.

O concentrație de 2000UI sau 5000 UI pe capsulă este mai indicată.  Pot fi adminsitrate zilnic, la 2 zile sau săptămânal, în funcție de necesităță și recomandări.  Eficacitatea suplimentării cu suplimente orale de 1000 până la 10.000 UI pe zi a fost confirmată în mai multe studii.

Vitamina D3 sub formă de gelulă, capsulă moale este cea mai indicată  formă de vitamina D3, întrucât conține și ulei vegetal pentru a-i maximiza absorbția în organsim.Testele comparative au arătat că vitamina D3 sub formă de gelulele a fost mai bine absorbită față de cea uscată ( sub formă de tablete, capsule tari) și că a indus o creștere mai semnificativă a nivelul de 25-OH D din sânge.

Cât de des trebuie să luăm Vitamina D3?

Deoarece vitamina D este solubilă în grăsime, organismul o poate ,,păstra,, în grăsimi atunci când aportul este mai mare decât este necesar, dar nu pentru perioade lungi. Cu toate acestea, s-a demonstrat că dozele zilnice corespund mai mult situației naturale la care s-au adaptat oamenii.

Prin urmare, este mai bine să optați pentru un supliment precum Vitamina D3 de 2000UI sau 5000 UI care poate fi luat zilnic (2000 UI sau 5000 UI pe zi), de două ori pe săptămână (corespunzând la 570 UI respectiv 1420 UI per zi) sau săptămânal.

Am petrecut mult timp la soare vara asta. Nivelurile mele de vitamina D pot fi foarte ridicate?

Nu. Petrecerea unor perioade lungi la soare nu va ridica nivelul de vitamina D dincolo de un anumit prag. Expunerea excesivă la soare dăunează pre-vitaminei D3 (cea care este transformată în D3 în piele) și vitaminei D3 în sine. Prin urmare, expunerea prelungită la soare în timpul verii nu va fi suficientă pentru a menține un aport suficient în lunile de iarnă.

Înaintarea în vârstă reduce capacitatea de a produce vitamina D

Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani sunt încă capabile să producă vitamina D cu ajutorul expunerii la soare, dar din mai multe motive această producție este mai scăzută, iar nivelurile circulante de vitamina D tind să fie mai mici.

Care sunt beneficiile vitaminei D în cazul bolilor cognitive?

Cercetările au demonstrat prezența receptorilor hormonali ai vitaminei D (VDR) în neuroni și celule gliale ale hipocampului, hipotalamusului, cortexului și subcortexului, care sunt regiuni ale creierului implicate în funcționarea cognitivă.

Legarea vitaminei D de acești receptori declanșează mecanisme de protecție împotriva proceselor implicate în tulburările neurocognitive. Vitamina D are, de asemenea, un efect anti-atrofic prin controlul sintezei agenților neurotrofici, cum ar fi factorul de creștere a nervilor (NGF) sau factorul neurotrofic derivat din linia celulelor gliale (GDNF).

Aceste proprietăți pot explica constatările că nivelurile scăzute de vitamina D la vârstnici sunt asociate cu tulburări cognitive și boala Alzheimer.

Analiza InCHIANTI a stabilit o legătură între hipovitaminoza D (nivel redus de vitamina D3) și afectarea cognitivă și a arătat că persoanele în vârstă lipsite de vitamina D (<25 nmol/L) prezintă un risc semnificativ crescut de declin cognitiv general comparativ cu cele cu concentrații mari (> 75 nmol/L). Acest rezultat a fost confirmat și de alte studii prospective. Un alt studiu a arătat chiar că consumul a peste 800 UI de vitamina D pe zi poate reduce riscul apariției bolii Alzheimer cu 5 până la 7 ani.

Notă: Majoritatea persoanelor în vârstă au hipovitaminoză D, dar nu toți vor dezvolta boala Alzheimer. Prin urmare, este puțin probabil ca această lipsă de vitamina D să fie singurul vinovat în cauza bolii Alzheimer și că suplimentarea cu vitamina D este suficientă pentru a preveni această boală.

Când și cum se ia Vitamina D3 de 2000 UI sau 5000 UI?

Este necesar să luați suplimentul cu vitamina D3 odată cu cea mai mare masă bogată în grăsimi a zilei. Această precauție crește eficacitatea suplimentării cu 30 până la 60%. Grăsimile favorizează secreția de bilă, care crește absorbția vitaminei D.

Cum  pot afla dacă am lipsă de vitamina D3?

Efectuara unui test numit 25-hidroxi vitamină ( 25-OH vitamina D) din sânge este cea mai sigură cale de a verifica  nivelurile vitaminei D din corpul dvs. Se poate efectua la majoritatea clinicilor și costă între 80-120 lei. Acest test poate fi făcut și pentru a verifca eficacitatea suplimentarii cu Vitamina D, a unui anumit supliment, făcând  testul înainte și după administrarea vitaminei D timp de minim 30 zile.

Vitamina D3 poate fi toxică? 

Deși limitele de toleranță sunt largi, în doze prea mari ( 50.000 UI zilnic, adică 10 capsule x 5.000 ui ZILNIC, iar la copii  iar la copii 3000 - 4000 UI/zi, adică 2 capsule de 2.000 UI zilnic)  administrate  timp îndelungat ( luni  de zile)  vitamina d3  poate fi toxică, poate determina fenomene de hipervitaminoză  ( care se manifestă prin oboseală, dureri de cap, greață, vomă, diaree). 







Din ce se obține vitamina D3?  

Vitamina D3 se obține din  lanolina (grăsimea) preluată din spălarea lânii mieilor (oilor). 

Există vitamina D3 vegetală?  ( de post) ?

DA, există vitamina D3 100% vegetală, obținută din licheni.