Luteina și sănătatea ochilor

Luteina filtrează lumina albastră, care nu este oprită de cornee și care poate deteriora, în timp, celulele vederii din maculă. Așadar, acest pigment natural protejează macula de lumina albastră cu lungime de undă scurtă.

Acest carotenoid ajută la ameliorarea anumitor simptome ale degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV – cauza principală a deteriorării sau chiar pierderii vederii la persoanele în vârstă) și protejează împotriva stresului oxidativ. Aportul crescut de luteină este legat de un risc scăzut de DMLV. 

Principalele efecte ale luteinei asupra vederii:

- Previne tulburările de vedere cauzate de stresul oxidativ și de radicalii liberi (din cauza fumului de țigară, medicamentelor, aerului poluat, razelor UV etc.).

- Îmbunătățește adaptarea vizuală a ochiului în întuneric (fiind recomandată în cazul conducerii frecvente pe timp de noapte).

- Are un efect benefic asupra oboselii ochilor cauzate de utilizarea prelungită a unui calculator/ecran cu iluminare artificială.

- Ajută la întărirea capilarelor oculare, lucru important pentru diabetici și fumători, din cauza riscului crescut de apariție a problemelor oculare la această categorie de pacienți.

 

Luteina și creierul uman

În ultima perioadă, tot mai multe dovezi științifice susțin că luteina poate fi importantă și pentru buna funcționare a sistemului nervos!

Dintre toate fitochimicalele, creierul absoarbe cel mai mult luteina!

Creierul este vulnerabil în special la atacurile radicalilor liberi din cauza conținutului său relativ redus de antioxidanți, a concentrațiilor ridicate de acizi grași polinesaturați și a activității sale metabolice ridicate. Creșterea peroxidării lipidelor și a acidoxidării nucleice se constată la începutul bolii Alzheimer, iar nivelurile crescute de markeri inflamatori și citokine pro-inflamatorii au fost găsite în sistemul nervos central al persoanelor cu Alzheimer precoce, precum și cu insuficiență cognitivă ușoară.

Dacă creșterea sensibilității la stresul oxidativ și inflamația creierului la persoanele în vârstă duce la deficite cognitive, agenții antioxidanți și antiinflamatori pot întârzia gradul de deteriorare oxidativă a țesuturilor neuronale și pot avea un impact enorm asupra sănătății neuronilor.

Anumite cercetări au arătat că există o asociere între densitatea pigmentului macular și funcția cognitivă, sugerând că luteina încorporată în țesutul neuronal este capabilă să influențeze funcția cognitivă la vârstnici.

Luteina funcționează atât ca agent antioxidant, cât și ca antiinflamator.

Prin urmare, aportul acestei componente poate fi important pentru sănătatea sistemului nervos pe toată durata vieții!

 

Luteina și reducerea riscului de dezvoltare a anumitor boli

Conform anumitor studii, luteina ar ajuta la prevenirea mai multor probleme de sănătate.  

Cancerul de plămâni. Într-un studiu populațional, aportul alimentar de luteină a fost asociat cu un risc scăzut de cancer pulmonar.

Tulburări oculare legate de vârstă. Deoarece luteina este prezentă în concentrații ridicate în centrul retinei oculare, unde absoarbe eficient lumina albastră, aceasta poate proteja împotriva daunelor provocate de lumină, despre care se crede că joacă un anumit rol în dezvoltarea DMLV.

Pentru faptul că absoarbe lumina, luteina poate preveni, de asemenea, și cataracta! Mai multe studii au constatat că bărbații și femeile care consumau o mare cantitate de alimente bogate în luteină au fost mai puțin susceptibili de a dezvolta cataractă.

Sănătatea vaselor de sânge. Un studiu științific a sugerat că nivelurile ridicate de luteină din sânge ar avea legătură cu scăderea îngroșării pereților vaselor de sânge, care reprezintă o caracteristică a aterosclerozei.

Cancerul de piele. Luteina protejează pielea de efectele negative ale expunerii prelungite la soare. Încetinind procesul oxidativ de la nivel cutanat, luteina previne îmbătrânirea prematură a pielii.

Infarctul. Datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante ale luteinei, aceasta poate reduce inflamația, despre care se știe că este principala cauză a bolilor cardiace.

Artrita. Datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante, luteina poate combate inflamația la nivelul articulațiilor - principala cauza a artritei.

 

Factori de risc pentru lipsa de luteină

- Consumul de alcool în exces;

- Fumatul;

- Vârsta înaintată;

- Expunerea la lumina albastră;

- Anumiți factori de mediu.

 


Ce se întâmplă când ne lipsește luteina? 
 În afară de posibilitatea apariției problemelor de vedere, pe termen lung deficitul de luteină poate duce și la boli precum Alzheimer sau demență.

Așadar, asigurarea unui aport optim și constant de luteină este o metodă de prevenire a degenerării cognitive și vizuale. 

 

Surse naturale de luteină

Alimente în care luteina se găsește în cele mai mari cantități: spanac, varza kale, broccoli, ouă (gălbenuș), portocale, căpșuni, pere, prune.

Alimentele bogate în luteină sunt în mare parte legume de culoare verde închis, care sunt consumate din ce în ce mai puțin în întreaga lume în favoarea alimentelor ultra-procesate. Aporturile de luteină sunt, prin urmare, considerabil reduse la populațiile occidentale din zilele noastre.

În plus, organismul uman nu poate sintetiza luteină, iar o dietă lipsită de fructe și legume poate duce la carențe. De aceea, se poate lua în calcul un aport de luteină din suplimente alimentare.

 

Cine poate lua suplimente pe bază de luteină?

Știați că, de fapt, luteina administrată sub forma de supliment alimentar este absorbită și utilizată mai eficient de către organism decât cea provenită din alimentele din dietă?

Astfel, suplimentele cu luteină sunt destinate persoanelor care doresc să-și mențină acuitatea vizuală optimă odată cu înaintarea în vârstă și să își mențină ochii sănătoși.

Nu s-au observat până acum efecte secundare la persoanele care iau acest tip de suplimente!

Luteina este liposolubilă, astfel încât este recomandată administrarea acesteia împreună cu o cantitate mică de ulei de cocos de exemplu, pentru o mai bună absorbție în organism!

Oftalmologii recomandă ca, de îndată ce am trecut pragul vârstei de 40 de ani, să urmăm cure de câtre trei luni cu suplimente alimentare ce repară fototraumatismele:  luteină, vitamina A, zinc, antioxidanţi.