Ce este quercetina?

 În Rusia, quercetina este considerată o substanță majoră anti-aging numită  „Rejuvenator rusesc”. Ar putea avea într-adevăr un efect asupra longevității prin reducerea impactului unui anumit număr de boli cronice .

Puțin cunoscută publicului larg, quercetina (alias quercitin, quercetol sau quertin) este un element important al dietei noastre.

Quercetina este un flavonol din gama flavonoidelor (compuși fenolici care conferă florilor, fructelor și legumelor culoarea lor). Este considerată a fi cea mai activă dintre flavonoide.

Alimentele care conțin o cantitate semnificativă de quercetină sunt ceaiul verde, merele, caperele, ardeiul galben, ceapa, vinul roșu, broccoli, socul, citrice și fructele în general. Altfel spus, quercetina poate fi considerată un 

pigment natural (de culoare galbenă).

Multe plante medicinale își datorează proprietățile curative conținutului ridicat de quercitină: gingko, sunătoare, soc.

Din punct de vedere al gustului, quercetina pură este amară.

Proprietăți:

-        -   Contribuie la întărirea        sistemului  imunitar și a sănătății        cardiovasculare;

-         -  Ajută la susținerea celor mai solicitante eforturi fizice;

-         -  Eficacitate dovedită prin studii clinice pe oameni;

-         -  Extrasă în mod natural din muguri florali de salcâm japonez (Sophora japonica);

-          - Intervine favorabil în fenomenele       alergice de natură sezonieră sau nu (strănut, mâncărime, febră fânului, rinită alergică etc.);

-         -  Promovează în special biogeneza mitocondriilor, poreclite uneori „centralele energetice” ale celulelor;

-          - Susține acțiunea vitaminei C, un alt agent important pentru imunitate: îi îmbunătățește efectele, îi crește absorbția și chiar încetinește eliminarea vitaminei C din corp;

-          - Este bogată în antioxidanți (molecule responsabile de eliminarea radicalilor liberi, adică agenții toxici care atacă și epuizează celulele corpului);

-         -  Are proprietăți antihistaminice. Histamina este acest mediator chimic care joacă un rol important în fenomenele alergice: astm, febra fânului, urticarie, eczeme. Quercetina acționează stabilizând membranele celulelor care eliberează histamină.

Care sunt beneficiile quercetinei?

În ciuda numărului mare de studii efectuate pe quercetină, nu toate proprietățile sale au fost complet documentate. Cu toate acestea, toate lucrările efectuate până în prezent au evidențiat beneficiile remarcabile ale unei suplimentări cu acest flavonol.

Un foarte bun antioxidant. La fel ca toți flavonoizii, quercetina întărește peretele capilarelor sanguine și al altor vase sanguine mici, prin reducerea permeabilității acestora, având totodată și proprietăți antioxidante. Prin urmare, luptă împotriva stresului oxidativ care este aproape omniprezent.

Un antihistaminic natural. Quercetina intervine în reacțiile alergice, sezoniere sau nu: astm, strănut, mâncărimi, febra fânului, eczeme, urticarie și rinită alergică. Într-adevăr, conform mai multor studii, quercetina este eficientă în stabilizarea membranelor mastocitelor, responsabile de eliberarea histaminei. Reduce astfel degranularea acestor celule, acționând direct la sursa reacțiilor alergice și a simptomelor care sunt legate de acestea.

Proprietăți antiinflamatorii. Quercetina are proprietăți antiinflamatorii de la 1000 mg pe zi, răspândite pe tot parcursul zilei. Într-adevăr, această puternică putere antiinflamatoare se exercită în principal prin inhibarea căii NF-kappaB, o proteină care joacă un rol cheie în controlul expresiei genelor care codifică citokinele pro-inflamatorii. Efectele sale cele mai evidente sunt inflamația cronică a prostatei sau a tractului urinar (cistita interstițială). Într-adevăr, un studiu dublu-orb a raportat că administrarea de quercetină poate ameliora semnificativ simptomele asociate cu inflamația cronică a prostatei. Această prostatită, care se poate datora unei infecții bacteriene, devine uneori cronică la unii bărbați. Pe de altă parte, quercetina este, de asemenea, dovedită a fi eficientă în ameliorarea durerilor cauzate de artrită, așa cum se arată într-un raport care afirmă că quercetina ar avea efect în doar două sau trei zile, la o concentrație de minimum 750 mg pe zi.

Protecție foarte eficientă a sistemului cardiovascular. Studiile efectuate la om în Finlanda au arătat beneficiile administrării quercetinei ca supliment alimentar în prevenirea bolilor coronariene și reducerea procentului de accidente vasculare cerebrale. La animale, testele in vitro au arătat un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, iar studiile clinice au confirmat și efectul său hipotensiv. În plus, la subiecții supraponderali, se remarcă o scădere a nivelului colesterolului LDL și inhibarea agregării trombocitelor din sânge - un mecanism implicat în procesul aterosclerozei.

Un excelent produs anti-aging. În Rusia, quercetina este considerată o substanță majoră anti-aging numită „Rejuvenator rusesc”. Ar putea avea într-adevăr un efect asupra longevității pe de o parte prin reducerea impactului unui anumit număr de boli cronice și, pe de altă parte, având un efect direct asupra speranței de viață, cel puțin asupra organismelor experimentale, după cum au arătat mai multe studii. Cercetările portugheze au concluzionat că speranța de viață a celulelor de drojdie cultivate ar putea crește cu 60%, iar o echipă de biologi germani a demonstrat că hrănirea nematodului C. elegans cu o dietă bogată în flavonoizi, inclusiv quercetină, și-a îmbunătățit sănătatea și longevitatea generală, cel mai probabil prin activarea unui set de patru gene specifice. Alți cercetători au indicat, de asemenea, că poate imita unele efecte ale restricției calorice asupra speranței de viață, la fel ca și resveratrolul.

Foarte utilă pentru sportivi. Supuși la efort prelungit, sportiviicresc considerabil stresul oxidativ, inflamația și disfuncția imună. Prin urmare, administrarea de quercetină va limita efectele negative ale activității fizice excesive susținute, prin scăderea markerilor de inflamație și de stres oxidativ. Pe de altă parte, studiile dublu-oarbe efectuate pe bicicliști care parcurg aproximativ 30 de kilometri în munți au arătat că adăugarea quercetinei ca supliment alimentar pe o perioadă de trei săptămâni a contribuit la îmbunătățirea performanței acestora cu aproximativ 3,1%, ceea ce este considerabil știind că acest tip de rezultate se obțin în general prin dopaj, sau în mod natural doar la sportivii care trăiesc la mare altitudine. Un alt studiu a analizat, de asemenea, efectul utilizării a 1000 mg de quercetină ca supliment alimentar timp de 14 zile la probe contra-cronometru efectuate pe o bandă de alergat și rezultatele au arătat o îmbunătățire a performanței cu 2,9%.

Surse naturale de Quercetină

După cum am menționat, multe alimente conțin acest ingredient activ. Astfel, se găsesc:  

32 mg de quercetină pe kilogram de broccoli crud,

12 mg pe kilogram de cireșe,

1,3 mg pe kilogram de mere crude (cu coaja inclusă).

Suplimente nutritive 

Cum necesarul de quercetină este dificil de a fi atins strict din dieta alimentară, puteți începe o cură cu unul sau mai multe suplimente alimentare concentrate care această substanță.

Rețineți că, în general, este recomandat să luați între 200 mg și 1200 mg de quercetină pe zi, pe o perioadă de două până la trei luni. Apoi este necesară o pauză înainte de reluarea curei.

Este de luat în considerare faptul că majoritatea literaturii științifice susține suplimentarea cu quercetină. 

Există contraindicații pentru utilizarea quercetinei?

O revizuire cuprinzătoare a studiilor privind toxicitatea și carcinogenitatea au ieșit negative, iar cele referitoare la dezvoltare și reproducere nu au prezentat efecte adverse.

Cu toate acestea, deoarece quercetina poate modifica biodisponibilitatea ciclosporinei (medicament imunosupresor utilizat preventiv pentru a preveni respingerea transplanturilor de organe) este de dorit să nu se utilizeze în acest caz.

Nu utilizați quercetină dacă aveți probleme cu rinichii, dacă utilizați medicamente mutate de pompe în celule (substraturi de glicoproteină P) sau alte medicamente de sinteză puternice care sunt modificate și descompuse de ficat.

Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă quercetina este sigură în timpul sarcinii sau alăptării. 

Unii oameni de știință cred că quercetina ar putea împiedica unele antibiotice să ucidă bacteriile. Dar nu există încă suficiente date.

Bine de știut

Quercetina poate fi stimulată prin combinarea acesteia cu alți antioxidanți, cum ar fi vitamina C sau alte substanțe antiinflamatorii, cum ar fi bromelaina.